2012. április 27., péntek

Kerti konyhák, kemencék

A hosszú hétvége kiváló lehetőség mindenkinek arra, hogy "ráfogja", nincs több dolga, most pihen egy jót! "Olvasok, kertészkedek, megnézek egy jó filmet, játszom a gyerekekkel, beszélgetek a férjemmel, feleségemmel." Igen, ez így néha színpadiasan hat, de minden ritkán gyakorolt tevékenység így hat először, míg meg nem szokjuk, természetessé nem válik. Az emberi kapcsolatainkban is jó néhány ilyen színpadias pillanat lehetséges, gondoljunk csak arra, hogy igazi ölelést mikor adtunk, és mit éreztünk. Talán fura volt, vagy dobogott a szívünk, izgultunk...A kapcsolataink körülöttünk általunk is fejlődnek, változnak. Ha mi bevezetünk egy új szokást, családtagjaink-jó esetben-elfogadják, és követik azt.


Ilyen lehetőséget adnak a közös étkezések családunkkal, barátainkkal." Magyar ember evés közben nem beszél", helyett mondjuk azt, hogy evés közben, ha lenyeltük a falatot, igenis beszélünk! Sokat, és jókedvűen! Csacsoghatunk, komoly dolgokat megtárgyalhatunk, gyerekekkel énekelhetünk, vagy akár mi felnőttek is, játszhatunk, mulathatunk! És erre kiváló időpont az előttünk álló négy nap! Jó időnk, szép napunk lesz, használjuk hát ki! És hogy miért írom mindezt?
Mert ez a hétvége egyben a szabadtűzi sütés-főzés világnapja is, (mozgó dátum lévén idén április 28. A szabadtűzi Lovagrend kezdeményezte 2011-ben, minden év április utolsó szombatja.) így szeretném ennek a tevékenységnek is szentelni a drága időt!
Egy szabadtéri konyhában páratlan lehet főzőcskézni, akinek kemencéje van, az pedig a mennyben járhat, ha befűtik!


Az evés, főzés jó közös program, kapcsolatépítő, és kapcsolat-teremtő is egyben. Ezért érdemes  hangsúlyt fektetni arra, hol és hogyan készítjük szabadtéri étkeinket, és persze, hogy kikkel fogyasztjuk azt el!
Az álmodozást én megspékeltem néhány ínycsiklandó kerti konyha képpel, amit magam elé képzelve vizualizálom azt udvarunkba!:-))


Fogyasszátok ti is  szeretettel!
szalonnázó félkészen
teraszra


pultok
népies konyha részlet

konyharészlet másik szemszögből....


<><><><> </>
közösségi kulináris park
<><><><> </>
kenyérsütő


Vegyes sütő kemence


végezetül sütőlapátok


Kényelmes, vagy kalandos, zárt, vagy nyílt helyen, bográcsban vagy grillen, nyársra húzzuk a szalonnát, vagy kemencébe tesszük a husikat, zöldségeket szinte mindegy is! Jó társaságban jól fogy a bor, a hús, a pálinka, desszertnek egy kis jégkrém:-)


(L)Együnk családunkkal a hétvégén, szerelmünkkel, vagy barátainkkal, érezzük jól magunkat együtt!
A halaszható munkákat tegyük félre, megvárnak:-))

És -ahogy írtam-magam is csak álmodozok kerti lakom (-ák)-ról, de a fentebbi képek arra serkentenek, hogy meglévő eszközeinket előkészítsem, és bevessem az év első zártkörű, és életünk első -gyerekes-kerti mulatságán!

A képekért köszönet a kemences.hu oldalnak!


Még több képet mutatok neked itt!

Ha tetszett a bejegyzés légy rendszeres olvasóm!
Ha érdekel a vidéki élet, ha benned is rejtőzik egy vidéki lélek, akkor látogass vissza, csatlakozz facebook közösségünkhöz!


Nincsenek megjegyzések: