2013. január 7., hétfő

Megújulás



















A Mátrában van egy kicsi tavacska, a Sástó. Van benne sás, meg nád, meg kacsák, meg...jég, mostanában. Nagyon régi pihenőhely, lehet hogy többen ismeritek is. Mártafüred, Sástó, a kanyargós útról letérve már ott is vagyunk a fizetőparkolóban, mintha időutazásban lenne részünk. Mert bizony Sástóra ráfér a renoválás, minden tekintetben. Néhány hónapja a tavon átjárást biztosító fahidat osztotta meg valaki a világhálón, mellékelve véleményét, mennyire felháborító állapotok uralkodnak ott. Bizony, elkeserítő volt látni, a valaha jobb napokat látott hidat, az elpiszkosodott teli szemetelt tavat, elvadult nádast...És igazán nem is volt már mit nézni, ha nem túrázni ment az ember, és a Mátra maga nem elégítette ki olthatatlan vágyát az anyatermészet iránt. De most elindult valami! Valami nagyon fontos! Eltakarították a romokat, a tó melletti kicsinyke kempinget szinte teljesen újjá varázsolják, faházikók, komplexumok...nyoma sem maradt a talán hatvanas években épült bungalóknak. Azt hiszem nagy, és felelősségteljes feladatot vállalt magára a "tulajdonos". Fontos a Sástót "szalonképessé" tenni a látogatóknak, mert annyi itt a környékbeli lehetőség, hogy ha valaki messziről jön, bizonyosan eltud tölteni itt egy hetet is. Ehhez viszont olyan körülmények kellenek, amelyet meglátva, a marasztalás- és nem az elmarasztalás - jut  az eszébe. És bizonyosan nehéz ügy is, mert nem egyszerű anyagi tőkét szerezni ekkora évtizedes lemaradás bepótolásához. Én annak örülök, hogy van akit érdekel- mindegy is milyen okból ez a környék, és nem kell lehajtani a fejemet ha szidalmazzák a facebookon az állapotokat. Ugyan én csak túrista szoktam lenni, de rengeteg élmény köt ide: az olajfúróból lett kilátó, annak enyhe mozgása, és a félsz, hogy középen beesik a cipőm, vagy a papucsom felejthetetlen! Akkor- 25 éve- azt hittem már kimentünk a világból, amikor itt "üdültünk" a vállalati- üdülőben, pedig oly közel voltunk én és a vidék, itthon. Vagy a vidék és én. :-)
A napokban készítettünk néhány képet erről a helyről. Én ezzel a jó hírrel kezdem az új évet itt a blogon. És azzal, hogy nézz szét, hátha felétek is történik valami jó, valami csendes öröm, valami
újrakezdés, megújulás. Kívül és/vagy belül...




Látható a régi híd egy része...csak a cölöpök





A csónakázó kicsiny bodegája

Ez már az újítások része.Egy teljesen új épület, még nincs is készen, valószínűleg éttermek lehetnek...

Sajnos már el kezdődött a zúzás is:-(

Ez egy nagy rét, nyáron csodás, sok család üldögél itt, van szalonnázó, a gyerekek szaladgálhatnak, és lépten - nyomon túrázók bukkannak elő a környékről...Bal oldalon van a tó egy része is, amit remélhetőleg újra körbe lehet majd sétálni.

Nincsenek megjegyzések: