2014. április 7., hétfő

Krumplivetés és egyéb finomságok

Mind az időjárás, mind az érdeklődésetek megerősítette bennem, hogy a krumpliültetésről nem lehet eleget írni...
De az az igazság, hogy a helyi adottságoknak, feltételeknek, alkalmazott vetésforgónak megfelelően évről évre hasonló feladatokat kell megoldanunk: kijelölni, hogy idén hová tegyük a krumplinkat, megvenni a megfelelő mennyiségű vetőburgonyát. De ez mennyi? Mi idén csak 100 szemet, most egyesével vetettünk, tehát száz bokrunk lesz. Ez nem sok, egy komolyan evő férfi - esetleg kettő a családban - és ez semmire sem elég. De néhány hónapra - kb három-négy, hetente egyszer főzve, azért kitart. Idén mi meglocsoltuk a gödröket, mert egyáltalán nincs csapadék. Rotálás, talajrendezgetés után gödör kapálás, majd a szem elhelyezése benne, és óvatos takarás.

Ide másoltam- alább-  még a régi bejegyzésemet, ennek tartalma is igaz, a csíra legyen jó méret, nem túl óriási, és vigyázzunk rá, mert elemi érdeke a szemecskének, hogy legyen hajtása.
( Egy régi mesekönyvben olvassuk mostanában: a babszem a jó melegben elalszik, és ha felébred, ki akar jönni. Meglocsoljuk, hogy kitudjon bújni.) Ugyan nem létfontosságú a locsolás, de a krumpli is ki akar jönni:-)

E mellett mi is elduggattuk  hagymát, szórtunk két-két sor zöldséget, fokhagymást, és zöldhüvelyű babot. A babot, borsót, szemes növényeket már nem lehet halogatni...A palántások következnek, de mi szeretjük ha kicsit erősebb az a palánta. Néhány paradicsom, illetve tetemesebb tök-féle kerül még a kertbe.
MAGOLÁS...TÖK, KUKORICA SZEMENKÉNTI ELTEVÉSE EGY APRÓ DOBOZBA, EBBŐL LESZ A PALÁNTA


A falusi kertekből, ha csak néhány bokorral is, de nem maradhat el a krumpli vetése. A krumpli elvetése egyszerű, gondozása azonban nagy odafigyelést igényel.

Nézzük mi a teendőnk!

Ha vetni szeretnénk, készítsük elő a talajt a már korábbi bejegyzésben írtaknak. ( szántás, rotálás, ásás, majd gereblyézés)
Ha ez meg van, sorolóval-ugye emlékszel mi az?:-)- kihúzzuk a sorokat, a már ismertetett módon.

Nagyobb kapával gödröt kapálunk, körülbelül két lépés távolságra, így:

Gödör a krumplinak


Beletesszük, vagy dobjuk a krumplinkat, mi két szemet szoktunk egy gödörbe:


Két szemenként vetve


Majd behúzzuk a gödröt.

Amire figyelni kell: a krumpli apró, ültetni való legyen, ezeket árulják szakboltok, vagy hipermarketek is tartanak különböző típusokat. Általában desiree, kondor típusokat szoktunk mi vetni, de idén pályázunk a red scarletre, mert főzni ajánlják ugyan, de mi kisütöttük, és később kihűlve is finom volt. Sajnos ezidáig nem találtunk ilyet.

Legyen rajta egy kicsi csíra, éppen ilyenek:Helyes kis csírák

Ezek viszont már nagy, túl csírázott krumplik, le is esnek a csírák, mire a gödörbe kerülnek.Ezek már túl nagyok...

 A kis csírákra viszont vigyázzunk, ha dobjuk a krumplit, óvatosan tegyük. Kisebb vetésnél rakosgathatjuk nyugodtan szemenként.


A krumpli legősibb ellensége a krumplibogár. Csíkos hátáról könnyen felismerhetjük majd, mert  levelek alján tűhegynyi narancssárga petéket rak, jó sokat, ameyeket több féle módszerrel tüntethetünk el: kézzel lekapargatjuk, ami nagyon idő igényes munka, vagy permetezéssel védekezhetünk, hozzá teszem több-kevesebb, ideig óráig tartó sikerrel.
Később a bogarakat is szedegethetjük, de azokat így is, úgy is pusztítani kell majd, de legalább nem a termés kapja a permetszert. Egyébként a bogár totálisan képes lerágni már ifjú korában a termésünket, képes teljesen "lelegelni"azt.

Nincsenek megjegyzések: