2014. október 14., kedd

Csörög a dió?

Régen írtam a kertről. Egyik oka, hogy hamar kiürült: ideje korán kiszedtük a krumplit, a babot, a paradicsomunk kiégett. Már csak zöldség, és répa van a földben. Mivel ilyen fantasztikus szép időket élünk, lehet még a kertben tenni-venni, de most már érzem, hogy nem sokáig lesz ez így. Már csak egy alapos rotációzás vár ránk a veteményesben. A másik oldalon, tudjátok, ahol a levendulás van, még fogok ültetni most és tavasszal is. Erről még írok.

Most füvesítek is, ebben az időben locsolással egy hét alatt gyönyörű lett!

Folyamatos munka a diófa levél gyűjtése. Ez minden évben nagy feladat, a fa mérete miatt, és amiatt is, hogy eltérő információkat olvasok arról, mit lehet a levéllel tenni, és mit nem érdemes. Volt év, amikor zsákoltunk. Na azt még egyszer nem. Volt amikor külön szedve tároltuk, és tároltuk...és tároltuk. Minek is? Most is kupacokat készítek, és gyűjtöm, letakarom. Ti mit csináltok vele?

A diófa a mi nagy kedvencünk. Akár mennyi levele is van. Lehet alatta hűsölni, enni, mulatni. Lehet rá mécsseket akasztani, lehet alatta focizni, és kisházat építeni. Aludni, hintázni, a napfényt nézni a levelek között...Lehet ölelni, és....aztán összeszedni a leveleit, és a termését. Még egy ilyen sokoldalú fát!:-)


***
 
Mivel idén nem túl nagy a dió termés, a tárolását is megoldhattam egyszerűbben.
 
Régóta őrizgetem ezt a fémkosarat. Talán van aki emlékszik rá, összecsuklik, ha üres. Ebbe szedegetem, mert jól szellőzik, és feltudom akasztani egy kampóra fedett helyen.Olyan szépen sütött a nap a napokban! Lassan gereblyéztem a leveleket, és közben feltartottam a nap felé néhányat...


Ez pedig egy másik tárolási megoldásom.
A régi szita, amibe sok nem fér ugyan, de alulról ez is szellőzik, és ezt a mennyiséget kitűnően elbírja. Néha megrázogatom, és ellenőrzöm őket, ugyanis ebben a melegben előfordulhat, hogy kihajt a dió. Volt már rá példa. Néhányat össze is török, van-e bennük valami, mert olyan üresnek tűnik egyik másik...


Ha csörög az nem túl jó. Jól gondolom? :-)

Nincsenek megjegyzések: