2012. március 12., hétfő

A bontott tégla gyönyörűsége...

Ez az az anyag, amelyet szerintem egy falun élő romantikus minden körülmények között fel akar használni udvarában, lakásában. És valóban! Mennyi mindenre jó! A kisméretű téglák különböző formában betonágyra, sóderbe való lerakása valóságos remekművé válik. Egy kör alaprajzú téglasor csodás -stílusos hangulatot áraszt a szalonnázó mellett. Párkányok, ablak mélyedések is remekül érvényesülnek a tégla ódon hangulatával. Egész falakat lehet így kirakni, ötletes házigazda útmutatásával.
Amire azonban érdemes figyelni:
A tégla lehet nagyon régi -nekünk több, mint 50 éves bontott téglát használt fel a kőműves- de fontos hogy nagyjából egészben legyen. Osztályozzuk előre együtt, és magunk is téglánkat, mert a törött, repedt tégla berakva is törhet, repedhet. Kormos, füstös téglát ne használjunk. De ezt a kőműves el is mondja nekünk, jó esetben.
Ha élére rakjuk a téglát, sokkal– valóban sokkal – többre lesz szükségünk az adott négyzetméterhez. Viszont így erősebb járófelületet kapunk.

Mi 16nm területet burkoltunk, körülbelül 650-700 darabra volt szükségünk.

Élére rakott bontott tégla
saját kép





Körívben rakott bontott téglánk, nyársaló mellett
saját kép
A téli viszontagságok ellen kezeljük le a felületet speciális impregnálószerrel. De sajnos ez sem garancia a felfagyás ellen. Saját tapasztalaból mondom… Az igazán régi téglák kevésbé bírták ki a mínusz 20fokos hideget.

Félkész állapotban; látható a 15-20cm-es betonágy, amire raktuk. Vizes területre építettük, ezért kellett emelni.
saját kép
Tehát jobb, ha ennyire nem régi az a tégla:-)

És most nézzünk alternatívákat, hogyan lehet a bontott téglát felhasználni, kültérben, és beltérben. A képeket a Téglárium bocsátotta rendelkezésemre. Köszönöm nekik!


Fürdőben
Kerítésnek
Pihenő a szabadban
Azért az asztal sem akármilyen!.-)
Belső fal, és konyhai átadó


Sok minden téglából...











Ha tetszett a bejegyzés, ha érdekel a vidéki élet, vagy benned is rejtőzik egy vidéki lélek, akkor olvass rendszeresen, látogass vissza, és csatlakozz facebook közösségünkhöz! Ezt megteheted itt!

Nincsenek megjegyzések: