2012. március 30., péntek

Veteményezési praktikák

Néhány ötlet, hogy szebb és jobb termésünk, vagy egyáltalán termésünk legyen:-)

1.Magvetéshez, virágültetéshez érdemes a vakondtúrás földjét összegyűjteni. Az olyan mélyről érkezik, hogy kórokozók már alig-alig vannak benne. (Hogy kinek milyen tapasztalata van a vakondokkal, az azért érdekelne?) Nekünk idén is van, így földet is gyűjtök, de ha nem lenne -mivel a gyepben van-nem lennék szomorú!

2.Ha babot, vagy borsót ültettünk, akkor az első vetés leérése után nem feltétlenül kell kiszedni a gyökereket. Összegyűjti a nitrogént, amelyet a másodvetés tud hasznosítani.


3.A fejes saláta nagyon érzékeny növény. Ha nem tudjuk mennyire mérgezett a földünk - esetleg mert most költöztünk falura- ültessünk salátát. Azonnal el fog hervadni, látszólag minden ok nélkül. Az esetleges talajfertőtlenítés is előidézheti ezt az állapotot.

Fejes saláta a szomszédom melegházából

4.Ha uborkát vetünk, azt fólia, vagy üvegházba, illetve melegágyba-vagy hajtatóágyásba tegyük. A "magrólvetés" nehéz feladat. DE nem lehetetlen!



Hajtató ágyást készíthetünk nagyon egyszerűen: kiásunk egy akkora területet, kb 40 cm mélyen, amekkora üvegkeretünk, rámánk rendelkezésünkre áll. A keret lehet ablakkeret, vagy léteznek speciális rámák is. Nekünk még van, megpróbálom felkutatni, és lefotózni segítségül...
A kiásott ágyásba trágyát teszünk, jól letapossuk, megnedvesítjük. Ha ez nincs, mi szalmából készítettünk melegágyat, ez adta alulról a meleget a magoknak. Ezekre kerül a komposztos föld keverék. Ebbe vetjük a magokat, utasításnak megfelelően. Letakarjuk a rámával, és locsoljuk. Melegebb napokon kinyitjuk, levesszük a rámát, de ügyeljünk, nehogy megégjen, vagy megfázzon.


5.Ha tök-féléket vetünk, például cukkínit, csillagtököt, az oldalágait csipegessük le. A tök-félék nagyon sikeresen vethetők, igénytelenek, csak locsolni kell őket. Például a cukkínit, csillagtököt egyre többen keresik a piacon. És látjuk,hogy a cukkínit milyen csillagászati áron adják at áruházak. Persze nem nyáron, de érdemes vetni. Ha megtámadják betegségek a levelét, pl. a lisztharmat, akkor lehet permettel védeni, csak kérdés, érdemes-e. Mi nem szoktuk. Kihúzzuk, és esetleg újat vetünk.


Nincsenek megjegyzések: