2012. június 15., péntek

Ötletek bontott téglára

Már írtam a bontott tégláról, mert azt gondolom, hogy nagyon értékes építőanyagról van szó, amelyet manapság előszeretettel használunk fel, én is, más is. Ráadásul ez az anyag igazán "multikulti", mondhatnám nemzetközi, nem igazán kell neki promóció, mert szinte mindenhol ismerik. Igaz, nem mindenhol a rusztikusság jegyében használják, hanem mert egyszerűen nincs más lehetőség.
Ha spórolni akarunk általa, nem biztos, hogy jól választunk, szerintem. Azért gondolom ezt, mert a tégla profi lerakása, tartósítása, tisztítása, kezelése, faragása, nem feltétlenül olcsóbb, mint ha más anyagot választunk. Viszont cserébe kapunk egy igazán szerethető felületet, amelyet akár mi magunk is kialakíthatunk, megtervezhetünk, és kivitelezhetünk, ha tehetségünk és bátorságunk van hozzá.
Sokan olvassátok az  "A bontott tégla gyönyörűsége" című bejegyzésemet, ezért további információkat gyűjtöttem Nektek, és magamnak is, hogy még többet tudjunk róla, és méginkább hasznosan, a legkevesebb veszteséggel tudjuk felhasználni bontott téglánkat.

kisméretű bontott tégla raklapon

Legtöbbször a kisméretű téglát birtokoljuk, mi is ezzel rendelkeztünk-, de kezdetben még a kisméret méretét sem tudtam:-) Íme: 25x12x6,6cm. Létezik sárga, vörös, narancs színekben. Attól függően hogy hol készült, régebben a színéből is megállapították avatott szemek. A kisméretű téglákat igazán változatosan használhatjuk fel: manapság kültéren nyársalót, komoly griillezőket, asztalokat készítenek belőle, de ugyanilyen gyakori, hogy járófelület lesz belőle. Ezekhez sem árt tájékozódni, mert nem minden esetben lehet egy bevált receptet alkalmazni; homokba, sóderbe rakva, vagy alá dolgozott beton felületre is lerakhatjuk, attól függően, milyenek  körülmények, mekkora felületről van szó, esetleg milyen öreg a tégla.

Ezek a téglák BONTÁSBÓL származnak, tehát nem a polcról vesszük le őket! Túlélték a kalapácsütéseket, a tisztítást, a konténerbe dobálást, a szállítást, raklapozást. Már akkor, ha vesszük őket. Gyakori, hogy lepattan a széle; ez igazából nem nagy baj, mert a jó kőműves ezt is profin beépíti, olyan helyre használja, ahol ez csak fokozza látványt.
Ha otthon van téglánk, akkor is megkellett tisztogatni, rendezgetni, válogatni. Ázhatott, fagyhatott, (ezért tegyük raklapra) süthette a nap, ki kellett guberálni a törmelék kupacból a használhatókat. Tehát igen sokat kellett vele dolgozni! Ezért is értékeljük később annyira! "Hej, mennyit hajlongtam érted!"
Ezek itt nagyméretű téglák. Ezek méretei: 30x15x7 cm. Történetük hasonló kicsi társaikéhoz:-)
nagyméretű bontott tégla


Ez az andezit, vagy bazalt kocka. Mérete: kb.10x10cm-es. Leginkább járófelületnek használják. Igazán rusztikus felületet ad.
Andezit kocka


Na és ez?


A padlástégla!!

Erről sokat olvastam magazinokban, és mindig is tetszettek, de "élőben" még nem volt szerencsém látni!
Méretei:20x28x5cm, vagy 18x18x3cm. Ezek a téglák belvárosi bérházak padlásairól kerülnek le, egy-egy bontáskor. Leginkább kormosak, piszkosak, alapos tisztításra szorulnak. Ezt házilag is elvégezhetjük, ha van ilyan téglánk, magasnyomású mosóval. De ilyen téglához jutni, szinte lehetetlen, ha nem boltból vesszük. Kültérre, és beltérre is szépek, én legtöbbször konyhák padlóján látom őket, autentikus házakban. Tényleg szépek! És létezik pecsétes változta is.

pecsétes padlástégla

padlástégla lerakva


A pecsétes tégla igazán nagy kincs, mert egy-egy család nemesi betűit, vagy címerét rejti, és behelyezve a falfelületbe igazán különleges hatás érhető el vele. Általában 1nm2-re egy darab pecsétes téglát ajánlanak. Létezik homorú, és domború változata.
Alább néhány típust választottam ki...
domború pecsétes téglaEz már nemesi tégla! Ha jól emlékszem Az Esterházy családé.


Szeletelt téglák

A szeletelt téglák igen gyakoriak lábazatokon, vagy olyan helyeken, ahová nem fér el a teljes tégla. Legtöbbször a sérült téglákat hasznosítják így, ami azért jó, mert egy-egy repedés, lepattanás miatt még nem kerül a törmelékbe és válik töltéssé az építkezés során az értékes tégla. Így mindenféle felületeket variálhatunk, méretétől színétől függően.
Felragasztása csemperagasztóval
Címeres szeleteltek...
És végül, a vidéki otthon kiegészítői, téglából!


Házszámok
Monogramok


Ha téglából építesz, érdemes tájékozódni, képeket nézegetni, más hogyan csinálja. De vigyázz! Mert egy bolond százat csinál, és ha a kinézett ötlet nélkülöz minden szakértelmet, akár hobbi szinten is, nagy veszteségek érhetnek!


Remélem gyűjtésem hasznodra vált, mert nekem igen:-)) Legalább a méreteket tudom, és szép képeket nézegethettem. Ötleteket meríthettem!

 

Remélem elkészül  majd a temérdek munkánk, felújítási munkálataink közepette, ez a lelkünket is melengető építmény. Aki szeret kint lenni. mint mi is- enni, olvasni, virágokat babusgatni, gyerekkel játszani, tenni-venni, az tudja, hogy a kinti közösségi terek is ugyan olyan fontosak, mint a benti területek. Ezért mi nagy gondot fordítunk erre, és hosszútávra tervezünk, olyanra, ami fenntartható. Igyekszünk mindent használtból előállítani, újrahasznosítani, vagy áttervezni, új funkciót kitalálni nekik.

Ha van tapasztalatod a bontott tégláról, felhasználásáról, azt oszd meg velünk itt! Írj megjegyzést, beszélgessünk, cseréljünk ötleteket! Ha küldesz képet, szívesen felteszem, csak írd meg -ne a nevedet, hanem azonosítódat, vagyis "művésznevedet" hozzá!  


A képekért, és az információkért köszönet a Tégláriumnak!
Ha tetszett a bejegyzés, légy rendszeres olvasóm, és csatlakozz facebook közösségünhöz!


Nincsenek megjegyzések: