2012. augusztus 31., péntek

Hetes lángosom

Mióta megszületett a fiunk, azóta bizony alig -alig volt időm, és erőm sütiket sütni. Már magam is szeretnék újra enni néhány finomságot, és hát nem adhatom ki folyton bérbe anyukámnak, süssön már valamit!
A múlt héten egész héten lángos ettünk, mivel szombaton belevágtam a dagasztásba! Lángost akarok!!! Ezt éreztem egész héten, és mivel csak hétvégén van egész nap itthon a férjem, így szombatra tettem a nagy munkát.
A mi lángos receptünk a kefíresek táborába tartozik; így én is ezzel kezdtem. Igen, mert eddig még nem csináltam. Mindig volt aki elkészítette helyettem:-)

A recept a következő:
1kiló finomliszt
3 tojás
3db kefír
45-50 gramm, egy kockányi élesztő, ennek felfuttatásához pici cukor és 1.5dl langyos tej

sütéshez jó sok olaj:-)

Először az élesztőt készítjük elő. A lisztet összekevertem a három kefírrel, a három tojással,(tojásokat először egy külön tálkában kikevertem) majd bele a só-én keveset tettem- tehát szerintem egy kanál só is mehetett volna bele-aztán bele a felfutott élesztő.Gyakorlatilag ennyi.
De nem egészen, mert a java csk ezután jött. Kb. egy óráig dagasztottam, míg el nem vált a tészta az edény faláról és a kezemről is. Mondhatom, asszonypróbáló tevékenység! De megérte.

Viszon képet nem sokat csináltam, mert hát valljuk be, az ember nem úgy éli az életét, illetve elég fárasztó úgy élni, hogy: jaj állj, hozd a gépet...Így nekem is közben jutott eszembe, hogy illenék ide a blogra a lángosom:-)



Így festett, miután a hűtőben kelt. Mert hogy ezt még nem írtam le, a dagasztás után be kell tenni a hűtőbe, és ott keleget szépen. Hogy meddig, hát azt nehéz számszerűsíteni, de szerintem egy óráig volt benn. Én is figyelgettem, és egyszer anyut is felhívtam, szerinte jó-e már ha eddig meg eddig ér:-)

Az is fontos, hogy a sütés előtt feltétlenül olajozd be a kezed, mert így tudod szépen szét húzgálni, amolyan olaszos pizzasütős módra, a levegőben, gyorsan, határozottan. De ha szétszakad sincs baj. Lyukas lángost is lehet sütni:-)








A gázsütőnkön középen wok sütő van, így az óriási lángot, és meleget ad. Így a kívánatos 360fok bizonyosan meg volt.




A lángos azért hetes, mert darabokra szedve, kisgombócokat tépve, kb egy hétig tárolható a hűtőben.
Nekünk másnaposan és harmadnaposan ízlett a legjobban. Komolyan mondom...(Egyébként a mennyiség 10 főre való.)

De mikor másnapokon sütni akarod, előtte egy órával vedd ki, olajozd be, és hagyd kinn. Ha hirtelen sütöd, kemény lesz.

Szétpaszírozott fokhagymát sóval és vízzel összekevertem, ezzel kenegettük, és ki mit szeretett volna rá. Tejföl és sajt, a két favorit volt a befutó!


 
Ha ízlik a vidéki élet, kövess a Facebookon is, ott még több, és más képeket mutatok neked itthonról, és más vidékekről!


4 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon ügyes vagy, ki próbálom majd. Köszönöm a receptet és a leírást.

Gitta írta...

Köszi!:-)

Mazsianyu írta...

Az élesztő mennyiség biztos elírás lehet. :D
Leírom a mi receptünket neked, kb. 12 lángoshoz való, olajozott zacskóban tárolom a hűtőben.
50 dkg liszt, 1 kis doboz kefir, 1 tojás, 2.5 dkg élesztő, 2 ek olaj, 0.5 cs sütőpor, 1 dl tej, 1 kk cukor, 1 kk só

Gitta írta...

Mazsianyu, köszi hogy szóltál! Ez tényleg elírás, mert 45grammról bezélünk, nem dekáról!:-))ami egyébként lehet 50 gramm, vagy 5 deka:-)
Elnézést mindenkitől, ki is javítom!!