Vidéki Otthon-Falusi Porta

Ezen az oldalon sok mindent szeretnék összegyűjteni a vidéki, és kifejezetten falusi otthonokkal, portákkal, tanyákkal kapcsolatban. Elsősorban képeket készítek -ezeket sk -jelölöm (ez jelenti egyben: saját kézzel és saját kép), illetve gyűjtök össze más fotósoktól, másodsorban információkat keresek, és osztok meg Veletek. (Szeretném jelezni, hogy az oldalamon megjelenő képek megjelentetéséhez mindig engedélyt kérek, azok tovább másolásához én nem adhatok engedélyt. Keresd az eredeti oldalt, biztosan megengedik, ha másolni akarod blogba, vagy közösségi oldalakra.)

Itt mindennek -ami érdekel, és amit szeretek a vidékben -helye van: legyen az parasztház, vintage tárgyak, természetes anyagok, használati tárgyak régen és most, hangulatképek vidéki életről, emberekről, korokról. Hagyományok, és ünnepek, country és cottage, vidéki antik, és romantika, csipke és len, konyharuha és bádogkanna; széles a paletta! Sok mindent szeretek!:-)) A világ vidékei is "itt laknak". Érdekességek, elfelejtett, régen használt kifejezések, tevékenységek is helyet kapnak ezen az oldalon.

Remélem örömed leled benne TE is!


Érdemes végig görgetni az oldalt, mert nem csak az elejére szoktam új képeket feltenni. :-)


2013.február 
Régen "jártam itt", sajnos, nem csak a jó munkához kell idő, hanem egy blog becsületes karbantartásához is. Ám elsősorban anya vagyok, aki még szárnyait bontogatja, és nézzétek el nekem, hogy nem jut elég időm a "hobbimra."
A háttérben azért én dolgozom az ügyeimen, és gyűjtöttem sok képet, amit Parasztházak címmel mutatok be.  Igyekszem tematikusan, falvakra, tájegységekre bontogatni őket, ami megkönnyíti az eligazodást, vagy ha éppen ilyet keresel, a találkozást:-)

Ezeket a képeket az 'országalbum.hu' oldalról Creativ Commons Licence alapján töltöttem fel. Minden képet, egy nagyon szimpatikus képeket készítő "hajna" néven működő fotós készített. Amikor nézegettem a képeket, rá-rá mentem közelebbről,hogy megnézzem azt; hát, mindegyiket, ami tetszett, ez a fotós,  szerintem egy hölgy készítette. Így az ő képeit kezdtem tudatosan keresni, és nem bántam meg. A képekhez rövid leírás is társul, azt is megosztom veletek. Ami már nem az ő képe, jelezni fogom. Ha tetszenek a képei, az országalbumon megnézheted őket, illetve a CC Licencel tovább viheted azokat.országalbum itt

 Lássátok hát:


" Egy a sok szépen felújított tradicionális cserépfalui házak közül. Cserépfalu község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Mezőkövesdi kistérségben. Miskolctól 57 kilométerre délnyugatra, Egertől 20 kilométerre északkeletre, a Bükk hegységben található." (hajna in:oa)

 Az első három kép fenti idézett szöveghez tartozik. Mindhárom Cserépfaluban készült...

     
Cserépfalui házak         

Cserépfalui házak

Cserépfalui házak

"Egy különálló épületben található nyári konyha ritka,boltíves előterének részlete Cserépfalun."(hajna in:oa)

"Cserépfalura jellemző kőkeretes ablakok egy régi házon.Most ugyan lehangoló látványt nyújt,de felújítás alatt áll az egész ház és hagyományos pompájában fog tündökölni." (hajna) Ezek pedig nyugat -magyarországi házak...Sarródi házak


Sarródi házak"Szépen felújított hagyományos lakóház részlete a fertő-hansági Sarród főutcáján. Ezt az ablakot errefelé úgy hívták,hogy "legényleső". A leány innen megtudta nézni, ki kopog. Ha tetszett a legény, kijött. Ha nem, bent maradt." (hajnától in:oa)
Most pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében járunk..."Öreg hidvégardói ház,szépen felújítva. Hidvégardó Északkelet-Magyarországon,BAZ megyének Szlovákiával határos részén, az államhatárral kettéosztott Gömör-Tornai karszt kistájain terül el a világörökség részét képező Aggteleki Nemzeti Park és az Országos Kéktúra Útvonal határán. Északi része az Alsó-hegy, középütt a Bódva-völgy, déli határa a Tornai-dombság területére esik. Miskolctól észak felé 75 km-re, a 27-esszámú főút végétől alig 2 km-re található - közvetlenül a szlovák határ mentén." (hajna in:oa)


Köszönet "hajnának", aki bizonyosan nagyon kedveli a vidéket:-)

Mára ennyi, hamarosan folytatom parasztházainkról készített egyéb képekkel!2012.augusztus 21.

Ez itt kérem a folytatás! Lassan készül, mert a jó munkához idő kell, mint tudjuk:-)

"Csiga csináló"Fejőedény

Szódás üvegek


Eredetileg polcok szélére készült, én ma kosarak, és az ablakom díszítésére használom.

Következnek a vásznak, szőttesek, horgolások!

Ezeket itt találod! Vásznak, terítők
2012.július 20.

Egyik kedvenc témám:Falusi porták

Falusi életképeim, ami még élő a falvainkban...és ami már nem.
Merülj el egy kicsit a múltban, itthon, vidéken!Góré
Ma már fatárolására használjuk, de régen kukorica volt benne. Egyik legokosabb ötlete a parasztembernek, mivel véd és szellőzik egyben. Hatalmas és praktikus. Oldalán pedig melegágy ráma látható üveg nélkül.

Egy öreg kosár és egy öreg hordó. Mindkettő épségben, de munka nélkül jelenleg...

Szakajtók, kasok, szita egy hagyományőrző kiállításon.

Zománcos, díszített vödröm...
Ez pedig a kiállításról...

És ez is...Ceglédi kanna
Ahogy a felirat is mutatja: vajköpülő

Folytatás következik!!
 Amit fent meg is néztél már:-)))

2012.július 5.

Egy kis "tudomány" a vidéki stílusról...

Rusztikus-vidéki stílusban...Mit is jelent??

Rusztikus vidéki otthonban élni csuda jó lehet! De ugyanilyen izgalmasnak tűnik a vintage stílus is. Olyan sokszor olvastam és hallottam e két kifejezést, hogy most már ideje volt pontosan utána néznem, melyik, mit is jelent!

Találtam néhány érthető és emészthető leírást, amelyből kimazsoláztam a szerintem fontos információkat. Mi, akik szeretjük a vidéket, a falut, gyakran kalandozunk más tájak vidékein, előszeretettel használjuk és vásároljuk a más vidékekre jellemző, de itthon is nagyon kellemes érzést nyújtó lakberendezési tárgyakat, vagy éppen kerti dekorációkat, illetve építőanyagokat.
 Nekem jót tett a stílusok kavalkádjában való eligazodás végre, mert így rájöttem, hogy hozzám a rusztikusság áll a legközelebb, ezeket az anyagokat, és formákat használom. Egy kis vintage azért még belefér, parasztromantikával fűszerezve...Na, látható, hogy azért elég keverék az én világom is!

Nézd át, és találd ki, hozzád mi illik leginkább!

Mi a vintage?

Ezt  a kifejezést a borászatban használták a nemes, jó évjáratú borok megnevezésére. Erről a területről került be a divat világába. Ma a a '20-as -és a '70-es évek közötti tárgykultúrát, lakberendezési tárgyakat, ruhákat értjük alatta, amelyek nemes, magas minőségű, kiváló anyagokból készültek. Tehát a magas minőség az, ami főként jellemzi; klasszikus, régimódi, már-már nosztalgikus hangulatot idéz meg. Finoman kimunkált tárgyak ezek, egy csodás terítő, étkészlet, öreg asztal, mind ezt a stílust képviseli. Gyakori ma, hogy régi asztalt például ebben a stílusban mesterségesen elöregítve használnak, így például fotókon olyan mintha régi lenne, pedig nem az.  A vintage stílus szereti a részleteket, ezekre nagy hangsúlyt fektet.


A képek forrása itt


Mi a rusztikus?

A rusztikusság nem korszak függő, inkább a felületek, anyagok megmunkálásának mikéntjét jelöli. Ez  pedig a durván megmunkált felületet jelenti. Esetünkben például fafelületek nyers használata, tehát semmiképpen sem polírozott...elsősorban természetes anyagokból készült bútorok, és lakáskiegészítő, natúr textíliák jellemzik. Fő ismérve az otthonosság, és az egyszerűség. A földszínek gyakoriak. saját képeim


És még egy stílus...
A shabby shic...vagy chic, (kétféleképpen is találtam leírva) én az elsőre szavazok:-)

Kopott stílus, talán ez a legegyszerűbb magyarázata. Ez a stílus nem idegen a vintage, és a rusztikus stílustól sem, tehát mindkét stílus felé el lehet menni". De ami főleg jellemzi, az a lágy vonalvezetés, és a nőiesség erőteljes megjelenése. Elegáns, és természetközeli, lágy és natúr egyszerre. Ez  a stílus Angliából ered, de -ha minden igaz-a svédek is nagyon tudják csinálni! Rengeteg ilyen blogot lehet találni, én is gyakran nézegetem őket:-) Nálam is találsz ilyen blogokat, bár ők Amerikaiak, de ők is vintage stílusúnak jelölik magunkat; megjegyzem ők sem utolsók a stílus követésében, és fotók tekintetében is "ott vannak"!
Ezeket a stílusokat előszeretettel nézegetjük, keverjük, keverem magam is magam körül, és tudatosan keresem is ezeket a tárgyakat. De én szeretném a magam "rusztikáját vintázsolni" és mindenképpen a mi múltunk tárgyait megőrizni, és beilleszteni ebbe a világba. " A vidék itthon" világába! Szerintem járható út, mert míg a svédek boltban kapható bádogvirágtartót fotóznak, (ami tökéletesen jó egyébként) de addig nekünk ott vannak az eredeti ceglédi kannáink, zománcos virágos-pöttyös vödreink, kredenceink...Igazán egyedivé szerintem ez teszi a mi rusztikus-vintage otthonunkat. Legalábbis az enyémet igen.

Te melyik stílust választnád?

És még valamit megtudtam!!

A szép képeket, amelyeket vintage stílusban nézegetünk, (lásd: a felső három kép), illetve a shabby képei) fotótechnikailag utómunkával hozzák létre, tehát ez is egy tudomány, vintage stílusú fotókat készíteni. Fotósa válogatja, ki milyen technikát használ. Gondolom, hogy a végeredményben érezhető a különbség, mert például a felső képek öregítettek, kissé fátyolosak, az alsó képek pedig világosak, frissek, már-már vakítanak.  A valóságban ilyen eléggé elképzelhetetlen, tehát itt a technikai tudás! 

Megfelelő tárgyak megléte esetén készíthetünk klassz képeket, de tudás és eszközök nélkül nem tudjuk megcsinálni a mi vintage fotónkat. Hát! Ez engem elkeserített:-))((, mert nekem nagyon tetszik ez a fotótechnika! De mivel tudásom erősen hiányos, így elfogadom, hogy ez kulisszatitok, és fotózgatok tovább a magam örömére, inkább rusztikus stílusban!:-)Végül is az a kedvencem!

Az információkat elsősorban a fénylabor oldaláról szereztem, valamint a vintage box factoryt olvastam el. Szerintem minkét oldal jó, érdemes nézegetni őket is!

Ha tetszik a vidéki élet, ha benned is él egy vidéki lélek, neked is szól a blog!
Ha tetszik a bejegyzés, légy rendszeres olvasóm, csatlakozz facebook közösségünkhöz!
 
 2012.július 3.

Ó-tükör és macska portré:-) 

Régi,faragott tükör, még a dédszülőket szolgálta annó...A macska pedig...nos, az ajándék volt egy kedves barátomtól, aki Herenden járt!  A virágokat lehet vele "locsolni, mint "vízutánpótló kézikészülék".

Falusi dekor újragondolva, szeretettel....


leégett, adventi gyertyáimÍme, a vizes macska...

Tükörben...
2012. Június 20.
A szép tárgyak, a hangulatos lakáskiegészítők mindig is a kedvenceim közé tartoztak, és azt hiszem, gyakorlatilag bármiből lehet jó témát kreálni...

A hétvégi vasalás adta a következő képsor ötletét...

Kis függönyöm, a madeirás apró mintás szépségét szeretném megmutatni, közelről.
Aprólékos kidolgozásPiros a cseresznye...
2012. június 5.

Szép üvegben, de csak a kép kedvéért:-)))

Régi és új találkozása!


Kilóra számoltam:-)

Ha tetszik az oldal, légy rendszeres olvasóm, és csatlakozz facebook közösségünkhöz!Zománcos kék(p)ek a teraszomról...
2012.május 25.Amikor a rozsda is szép!Régi anyagok találkozásaMenta és dekor:-))Ha tetszik a bejegyzés légy rendszeres olvasóm, és csatlakozz facebook közösségünkhöz! Indulás!!
Levendula, ami aktuális egy vidéki otthonban...

Konyhámból
saját képeim
Konyhám díszei
Összehangolva


Tavalyi csokrom egyike...

...idei virágzás kezdete...

...és így tovább...-)) Otthonom és portám, ötleteim, inspirációim, kedvenceim egy helyen!!Nincsenek megjegyzések: