2012. március 25., vasárnap

A kékfestő világa

A tavasz egyik meghatározó színe a kék. Az ég kékje végre a maga pompájában engedi magát láttatni. Eltűnnek a viharfelhők, a szürke-fehér báránykák is szertefoszlanak, hogy azt lássuk, amit látni szeretnénk: felfelé tekintve a teljességet. Horizonttól, horizontig tartó kékség az, ami a tavaszt olyannyira várttá teszi. És aztán a napsárga, és a fűzöld... a virágok tarkasága, a piros, rózsaszín.Az alapszínek megannyi variánsa ömlik elénk, csak bírja a szemünk befogadni.
Én most a kéket emelem ki ebből a tarkaságból, mert a kék több nekünk. Csodaszép kékfestő anyagaink alapját képezi. Olvasmány élményeimben találkoztam olyan családokkal, akik generációról generációra örökítik különleges tudásukat, mint például a Kovács család 1836-tól, Kiskunfélegyházán, majd Tiszakécskén, ahol mai napig működtetik az ország talán  - leírások szerint- legkorszerűbb műhelyét.

A kékfestő anyag, egy korai mester közvetítésével körülbelül 550 évvel ezelőtt érkezett Sopronba, ahol elkezdtek szaporodni a műhelyek, később a védegyletek, akik a magyar áru védelmét tűzték ki célul. Az első világháború idején  mintegy négyszáz kékfestőmester működött. A második világháború már jócskán megtizedelte őket, alapanyag alig, festékgyártás egyáltalán nem volt. Az ezutáni évtizedek sem segítették a mesterség fennmaradását. A 90-es években aztán új erőre kapott a kékfestés, és a mesterei.

Mi is a kékfestés?
Pontos vegyi receptek alapján előállított, több munkafázison átmenő anyag: először írtelenítik a molinót (vagyis három órán át nátronlug-oldatban főzik, miközben gyakran átforgatják. Ezután kiszedik az üstből, a "toknira" teszik. A tokni, az üst fölött falba ütött rúd, ezen hagyják kicsepegni a fölösleges vizet. Hideg vízben kiöblítik, és ismét csurgatják, majd szárítóra tekerik. A megszáradt anyagot réz-sókból kevert nyomómasszával mintázzák, a mintafa, vagyis a "duc" segítségével. Ekkor vagy hagyományos indigófestéssel, vagy a világosabb árnyalatot adó indanthrénnel festik meg az anyagot. Az indigós hidegfestés földbe süllyesztett festőmedencékben történik. Előtte a kelmét kikeményítik, majd kipréselik belőle a felesleges keményítőt. Újabb szárítás, majd mángolón simítják az anyagot, hogy szebben lehessen tarkázni, vagyis mintázni. 20-25-ször merítik a festőmedencébe, majd "cugot" vagyis levegőt kap (oxidálódik), és ezzel válik tartóssá a színe. Enyhén savas vízben mossák ki a végső fázisban a nyomómasszát, ekkor tűnik elő a minta, az eredeti fehér alapanyag színével. Legvégül keményítik, szárítják.
A leírás összefoglaló jellegű, nem teljeskörű. Ezt az anyagot, egykori 1998-as júniusi Praktika magazinban találtam, és jelöltem be magamnak. Röviden, érthetően, a kifejezések magyarázatával tálalja a kékfestés módszerét. Itt esetleg utána tudsz olvasni.(Persze az internet mellett a papír alapú ismeretszerzés elévül, és elavul egyszerre, de én azért buzdítok mindenkit, hogy keresgéljen régi újságokban, mert annak hangulata van!)

A mi kékünk nem olcsó mulatság ám! Az ára változó képet mutat, vásárlás előtt érdemes tájékozódni a meglévő kékfestő műhelyek honlapjain.
Rendelni lehet a neten is, több műhely is foglalkozik vele. Méteráru szaküzletben én egyben sem találtam.


Bejegyzésemben a Tolnai Kékfestő Műhely  engedélyével eredeti, szép kékfestő mintázatokat, anyagokat, és felhasználási ötleteket mutatok be. További mintákat, dúcokat, és leírást a Műhely oldalán találhattok.

Fogadjátok szeretettel!



lakás kiegészítők


párnák


ruhácskák, kötények


konyhai elemek

konyhai elemek

csodaszép terítő

szintén konyhába valók

csecse-becsék

mintázat









mintázat anyaggal kiállítva

Akik készítik!

A kékfestő anyag" híján" csak utánzatból készült el párna"kollekciónk". Prototípusnak kiváló, és egyszer még igazi elnyűhetetlen, örök kékfestőből is elkészítjük:-)!

 Fontos! Míg az igazi kékfestő örök darab, nem ereszti színét, és nem megy össze, addig az egyéb anyagokkal mindig vigyázni kell! Ereszthetnek, összemehetnek, és igen kellemetlen, ha kész termékünk mérethibás lsz, vagyis akkor jövünk rá, hogy nem megy rá a szivacsra! 


több párna.-)


illatpárna
saját képek

További képek a Kreatív vidék alatt...

kék alternatívák

Kitekintve itthonról, a kék szín máshol is inspiráló, és igen mutatós. Más hangulat, más stílus, de kereshetünk benne nekünk tetszőt, és megvalósíthatót.

Neked mi jut az eszedbe a kék színről? Ma milyen színbe öltöztél?

Még több képet mutatok neked itt!

Ha tetszett  bejegyzés, légy rendszeres olvasóm!

Ha szeretnél többet tudni a vidéki életről, vagy benned is rejtőzik egy vidéki lélek, akkor csatlakozz facebook közösségünkhöz. Ezt itt teheted meg.





3 megjegyzés:

Kékfestő írta...

Kedves Vidéki Lány!

Szomorúan olvasom,hogy szereted a kékfestőt, ismered a technikáját mégis megelékszel silány másolatával!Magyarországon már csupán 3 kékfestő család maradt talpon,akik fáradtságos munkával mai napig őrzik ezt a különleges textilfestési eljárást! Métere az erdeti kékfestő anyagnak már 1700 Ft-tól kapható, de műhelyünk felajánl Neked egy méter anyagot ingyen ha abból készítesz párnát és azt teszed fel a blogodra! Ha valóban tiszteled a hagyományokat kérlek segítsd a még talpon lévő magyar mestereket és ne a kínai gépsorról lekerült silány anyagokat reklámozd! Amennyiben szeretnéd,hogy elküldjük az anyagot kérlek jelezd a kekfesto@gmail.com e-mail címen!

Köszönettel:
Tolnai Kékfestő Műhely

Vidéki lány írta...

Tisztelt Tolnai Kékfestő Műhely!

Köszönöm megjegyzését, nagyon tanulságos, amit írt. Mindenképpen szeretném jelezni önnek, és minden kedves olvasónak, hogy nem volt célom az értékes, valóban kemény munkával előállított kékfestő anyag ellen írni, még annyira sem az olcsó kínai reklámozása. Egyszerű, kompromisszumos megoldásként válaszottam annó ezt a megoldást.Természetesen nem mint követendő példa áll az olvasók előtt, mindenki eldöntheti, mit választ, mit engedhet meg magának.
Továbbá a bejegyzések nem helyettesítik a szakszerű tanácsadást sem módszertanilag, sem kivitelezés, sem választás tekintetében.(Lásd:bemutatkozás)
Örülök hogy olvasott, remélem még visszalátogat hozzám:-)
Tisztelettel: Vidéki lány

Kékfestő írta...

Kedves Vidéki lány!

Nagyon szépen köszönjük,hogy segítesz megőrizni népi hagyományunkat! Remélem összefutunk valamelyik vásárban, vagy a műhelyben egyszer! További sok sikert blogodhoz!

Üdvözlettel:
Tolnai Kékfestő Műhely