2012. március 24., szombat

Kerteljünk!

Ha van megművelhető -beépíthető- földterületünk, ne habozzunk azt kihasználni! Elő a kapával, gereblyével, ásóval, kannával, vödörrel, és lássunk neki!

Falun, március 15-e a kert megmunkálásának is ünnepe. Ilyenkor biztos lehetsz benne, hogy jó idő esetén rotálástól hangosak a kertek, és aki teheti, rendezgeti portáját.

"Vidéki kertek építése"; faluban ritkán hallani ezt a kifejezést.  Nem építjük, hanem megműveljük a földet, esetleg fólát, melegágyat építünk:-)) Kiskertekben lehet építeni, kis ágyásokat létre hozni, amelyek között könnyedén lehet közlekedni. Ám ezek a kis méretű ágyások nem látják el a falusi embert őszre télre, jövő nyárig, így ez hobbi kertészeknek, illetve pici telekkel rendelkezőknek izgalmas. De mindenképpen hasznos tevékenység!

kevésbé romantikus ugyan, de megterem benne minden.) szántás után
saját kép
A nagyobb kertekbe haszonnövények, virágok, gyümölcsfák, bokrok kerülnek. Szezonja van a metszésnek, a fák felélesztésének, esetenként bizony a permetezésnek. Ettől a városban élő barátaim megrémülnek, mert ők csak a biotermékeket szeretnének fogyasztani. De szörnyű a valóság! A legtöbb falusi ember, termelő bizony permetezi a termést, a korai - magyar fóliás - áru lát néhány adag pirosítót, ezt -azt. Szóval a vidéki még nem feltétlenül bio, viszont ettől nem rosszabb más országok áruinál. Én is szívesen enném fáimról a biogyümölcsöt, de akkor még egy szemet sem tudtam volna enni. Pedig mi is igyekszünk minimalizálni a permetezést. "Lemosni "muszáj, gombák, rovarok ellen védeni kell. Ráadásul én hiába csökkentettem a permetezést, ha a szomszéd kertben havonta gyomirtózzák a vetetlen kertet, a másik oldalról pedig benzines permezetővel adagolják két naponta a növesztőszereket. Ebből akaratlanul jut a mi földünkre is. Azt hiszem, itt is a mérték a lényeg. Elfogadtuk, hogy nem mindig szép a termésünk-kevesebb permettel- de finom, és zamatos.
A falura érkezők, illetve városban élők keressenek kistermelőket, akik kis mennyiségben termelnek, kispiacra. Vagyis a városi kispiacon árulnak, ott sem rekesz számra, mert akkor sok áru van, sokat termel, és azt el is akarja adni.


Ha körülbelül 500nmes kertünk van, az már elég nagynak számíthat, néhány "alapzöldség" veteményezésére. Így például a zöldség (vagy gyökér, fehérrépa) sárgarépa, borsó, bab, krumpli, illetve szerintem még a kukorica is jó választás. Ha feltöretlen a földünk, akkor előbb fel kell törni azt.  Érdemes először nagyob traktorral szántani, az igazán mélyen szánt, jól megforgatja a földet.


feltörés utáni első vetés, borsóm elől, hátul kukoricapalánták sorolnakidei szántás
talajmarózás


(Jó, ha talajmaróztatjuk is, mert akkor nem kell rotálni, és a nagy rögök széthullanak. Egy kis gereblyézés, és jöhet a vetemény. ) Sajnos nekünk is kellett gyomirtózni, amikor birtokba vettük a kertünket, mert a tarack, és a hájfű felvetette, amit kapával képtelenség kiirtani. Ez nekünk egy évünkbe került. Tehát akkor nem is tudtunk vetni semmit, mert csak a tisztítás volt a feladat. Ha ez meg van, jöhet a finomítás. Mi berotáljuk, rotációs kapával, aztán gereblyével elegyengetjük. Utána sorolóval sorokat húzunk. (Erről később még írok.)
Végül, a már előre kigondolt ültetni valókat kitaláljuk hol legyenek, mi lehet egymás mellett(folyt!) és elkezdődhet a veteményezés, ültetés.
Paradicsom, paprika, karalábé, uborka kezdőknek nem ajánlott, mert ezeket palántáról ültetjük, és a gondozásuk is több figyelmet, tudást igényel. Ezeket elég korán elkezdik óvni a kártevőktől, a már említett permetezéssel. Ráadásul ahhoz, hogy korán legyen termés, fólia sátorba érdemes tenni, ami megint csak nem kezdőknek ajánlott.
Mi palántát szoktunk venni, amit kiültetünk, kikarózunk, és locsolgatjuk, kapáljuk, minden eső után, mert ha nem tennénk, elszorítaná a föld és nem tudna megnőni. Ezért kell eső után meglazítani a földet, és csodálatosan növekedésnek indul.
A kukoricát "magról is vethetjük", vagyis veszünk édes, csemege fajtát, és azt két szemenként elvetjünk egy kapányi gödröcskébe; azt a földet vissza dobjuk rá, ami a kapánkon van. Körülbelül kis lépés távolságra. Tehát nem kell több csapással gödröt vájni, csak egy vágás és kész. Így időben ki fog kelni. Ha túl mélyre tesszük - mély gödörbe- várhatjuk, hogy ki keljen. Lehet poharas palántát is venni, akkor azt a néhány centis kukorica palántát ültetjük el, "szabadföldbe". Vagyis a szabad ég alá:)
A zöldség-félék is viszonylag egyszerűen ültethetők: sort húzunk  -sorolóval - vagy más hegyes eszközzel. Inkább kézzel egy vájatot készítünk, ameddig a magot vetni kívánjuk. A vájat ne legyen mély, néhány cm -es elég. Ebbe szórjuk a markunkból a magokat, amik olyan aprók, mint a mákszem, így könnyen kihullik belőle. Vigyázzunk rájuk-)
A magokat nem kell sűrűn szórni, mintha sóznánk az ételt, talán így tudom érzékeltetni. Ha beszórtuk, akkor kézzel igazgassuk rájuk a földet, én két oldalról szoktam, és egy kicsit megpúpozom, hogy két nap múlva is lássam, hol a sorom. A sorok végére botokat szúrunk, és esetenként ráhúzzuk a magok zacskóját.

Falusi kertek, udvarok, utcák gyakran vadon növő kis virága, az ibolya

Épített hobbi kertben a fűszernövények, amolyan mindenből egy kicsit, néhány evésre való mennyiséget képesek teremni. Ez a romantikusabb eset.) A mi 2000nmes kertünk kezelése, fenntartása, gondozása nem éppen a romantikáról ismerszik meg. Kemény munka, amit évek, évtizedek ismeretei, és a mi kitartásunk a föld mellett - városi munkahelyek ellenére-alapoz meg.
 Egyébként nekem is vágyam  egy amolyan River Cottage jellegű, vagy Jamie Oliver- féle kertecske, ami olyan, mint egy füvészkert, azokkal a kellemes ágyásokkal. Epret, fűszernövényeket, pl. metélőhagymát ( ez még szép is!) ültetnék bele szívesen.)
A következő bejegyzésemben tovább részletezem a kerti munka feladatait, (úgy mint veteményezés, ültetés) aktualitásait, azokat, melyeket én is csinálok, s ahogyan csinálom. Ígérem, leszek még romantikus is!!
Valamint néhány kifejezés falusi értelmező szótárát is kinyitogatom:-). Pl. soroló, horoló, hogyan is, és mire használjuk? Kivirult metélőhagymám
A kert -legyen az bármilyen - minden esetben jót tesz a testnek -léleknek. Amellett, hogy fizikálisan elkezdünk olyan izomzatot érezni önmagunkon, melynek eddig lehet, hogy a tudatában sem voltunk, megeddzi a lelket is. Gondoskodni, szeretni kell a kertünket. Ez a szeretet visszaköszön nekünk a termésben, a belőle készített étel ízében. Gyógyír ez a léleknek egy nehéz nap után, főleg ha irodában, szellemi munkát végzünk.

Te milyen kertet szeretnél? Milyen kertet ápolsz? Mi segít kikapcsolódni munka után,  és hogyan ápolod a lelked? Gyerek, kert, háztartás, önismeret?

Ha szeretnél többet tudni a vidéki életről, vagy benned is rejtőzik egy vidéki lélek, akkor csatlakozz facebook közösségünkhöz.
Ezt itt teheted meg.

Nincsenek megjegyzések: