2012. május 3., csütörtök

Honnan jön a friss saláta? Avagy a vidéki "fóliás" közelebbről.

Sok mindent hallunk a magyar áruk származása felől, a zöldségek, gyümölcsök gyanús származásáról. Nyilván nem tudunk minden szem paradicsom, és sárgarépa eredetéről (bár néha nem ártana tudni:-() de jó néhány kistermelőt ismerek, akik főállásban termelik a piacra azt, amit mi megeszünk, megvásárolunk.
Kedves szomszédom- harminc éves fiatal ember, agrár diplomával, és már 15 év tapasztalattal a háta mögött költözött falura, ahol végre több hektáron fóliás, és szabadföldi termeléssel foglalkozhat. Igazi megszállott ő, aki reggeltől estig tesz-vesz birtokán, ha kell kapál, ha kell locsol, ás, kötöz, eggyel, ritkít, és megannyi más mezőgazdasági feladatot elvégez egyedül.
Kérésemre megengedte, hogy megmutassam birtoka egy részét, amely segít abban, hogy ne csak képzelődjünk, és teóriákat gyártsunk arról, honnan jön a friss saláta, a palánta, amelyet balkonukra teszünk, kis virágok, zöldségek-gyümölcsök amelyeket elfogyasztunk.


 Képes riport egy birtokról!

 A fólián kívül, saláta kiültetve, csepegtető rendszerrel.






Paradicsomok hajtásokkal, felkötözve. Szálanként kell a kötözést elvégezni, és nap mint nap tekerni a zzsinóron, ha nő a paradicsom. Így nem húzza el a zsinórt. Ezt a paradicsom életében végig csinálni kell, mert a termés lehúzza a szárat, és eltöri. Jó kis munka:-)móka...


Paprika palánták közelről, csepegtetővel, amelyből cseppenként folyamatosan víz távozik, így biztosítva a folyamatos vízellátást.

Paprika palánták tökéletes sorokban, az úgy nevezett csepegtetővel, távolabbról.




Egy kis bazsalikom, egy kis saláta palánta....

A petúniák innen vándorolnak a piacra, majd a virágos kertbe...





Szépek, ugye? Pedig "csak" büdöskék...




 Paradicsomok "kipoharazva", innen lesznek kipalántázva fóliába, vagy szabadföldbe.








 Kukorica palánta tápkockában, látható a kockaforma. Ezeket szemenként nyomja bele az előzetesen elkészített formába. A tápkockát speciális gépezettel csinálják, olyan mint egy gépsor, ami folyamatosan ontja a kockákat. A földet tömöríti kockaformába. Sajnos, ezt nem tudtam megörökíteni.










 Itt is apró palánták vannak, elől zeller... Ezek java piacra megy.





És a saláták, háttérben karalábék...

Kis fóliánk igazán sok örömet fog okozni, ha képességeinknek, és lehetőségeinknek megfelelő mérettel és zölddel kezdünk!

Még több képet mutatok neked itt!

Ha tetszett a bejegyzés, légy rendszeres olvasóm!

Ha érdekel a vidéki élet, ha benned is rejtőzik egy vidéki lélek, akkor látogass meg újra, csatlakozz facebook közösségünkhöz! Ezt megteheted itt!

1 megjegyzés:

Lidike írta...

Ú de jó, hogy ezt közzétetted, olyan gyönyörűséges ez az egész. Nekünk csak egy mini fóliánk van amit a párom készített, de abban az összes palántánkat megtermeljük, utána pedig párfajta zöldséggel beültetjük. Egy családi kertbe ez is bőven elég.