2012. április 30., hétfő

Májusfa, a hagyomány

Szerelem, Hagyomány, Varázslat a májusfa árnyékában, a 21.században!



A magyar nyelvterület nagy részén május l-jére virradó éjszaka állították, illetve állítják a májusfát. A május elsején állított fákat pedig sokfelé pünkösdkor bontják le. A májusfa, a zöld ág, a természet megújulásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is.

A magyar nyelvterületen a májusfa-állításnak két jellegzetes formája ismert: az egyik a lányos házakhoz vitt májusfa, a másik a középületek, kocsmák előtt felállított májusfa.

A májusfák beszerzése a férfiak, fiúk, legények feladata volt régen, és ma is.  A környéken fellelhető nyárfák igen kedveltek... Legtöbbször az éj leple alatt lefűrészelt, levágott ágat díszítették/díszítik fel, ma már inkább krepp-papírral, lufikkal.
A májusfának alapvetően két változata van: kivágott, sudár, esetenként kérgétől megtisztított fa, melynek csak a tetején hagyták meg a lombját, vagy virágzó, zöldellő gallyak, ágak. A magyar nyelvterületen a májusfák tájanként változó típusba sorolhatók, így Nyugat-Magyarországon a letisztított kérgű fa, tetején lombbal, vagy magas póznára erősített zöld ág, az Alföldön többnyire kisebb, egészében felhasznált fa a jellemző. Északkelet-Magyarországon is ehhez az utóbbihoz hasonló módon készítik a májfát, de újabban terjed a virágcsokor, illetve a virágkosár ajándékozása.

A fákkal kapcsolatosan kétféle követelmény van: sudár, magas legyen vagy fiatal, zsenge. Az ágak pedig zöldek vagy virágosak. A helyi lehetőségeknek megfelelően változik a fa fajtája, mely lehetett nyárfa, nyírfa, fenyőfa, fűzfa, virágzó cseresznyeág, meggyág, orgona stb. Felénk a nyárfát részesírik előnyben, bár egy-két májusfán kívül nem igazán látni már ezt hagyományt. Pedig igazán kedves, és romantikus gesztus!

Valahol azt olvastam, hogy tiltják a májusfa állítását, az erdők, és tulajdonosaik védelmében. Nyilván nem tesz jót sem a hagyománynak, sem a tulajdonosnak, ha reggelre megritkítják a faállományt, hagyomány ide vagy oda. DE érdemes lenne az egyébként is levágott ágakat félre tenni, felajánlani liyenkor, amit bátran fel lehet vállalni, és nem jár érte fő vesztés:-)

A májusfákról a Néprajzi Lexilonban olvasgattam...



Még több képet mutatok Neked a vidéki életről,  itt!

Egy újabb kihalófélben levő hagyomány. Ha tudsz, tégy érte!

Ha tetszett a bejegyzés, légy rendszeres olvasóm!

Ha érdekel a vidéki élet, ha benned is rejtőzik egy vidéki lélek, akkor látogass meg újra, csatlakozz facebook közösségünkhöz!



Nincsenek megjegyzések: