2012. április 25., szerda

Új jövevények az udvarban

Mikor a házunkba költöztünk, megfogadtam, hogy csak falusi, parasztudvarban élő, ma már nem divatos virágokkal ültetem be a tereket.


Otthonról azonban megörököltem néhány kaktuszt, ami ugye messze áll a magyar portáktól, kaptam két nagy leandert, ami inkább mediterrán mint kontinentális, és közben beleszerelmesedtem a magnóliába is, ami teljesen felborította eredeti elképzeléseimet. Mert hát a magnólia sem sok parasztudvarban állt...
Most megpróbálom ötvözni a két szereplőt.-)) már meglévő 20éves diófánkkal, frissen ültetett orgonafáinkkal, és egyenlőre igen apró bokrainkkal, mint kecskerágók, és egyéb bukszusok. Az udvarunk körülbelül 500nm, így néha úgy érzem, sosem lesz olyan fás-bokros-virágos, titokzatos és egyben megnyugtató, mint ahogy azt én képzelem. Apránként "építjük", csinosítjuk, évente  vetem a virágmagokat, veszünk néhány fácskát, és a szomszédoktól is kapok ezt-azt. Nem hagyhatom szó nélkül anyukám magról nevelt!! tujáit, amelyból éppen annyit teszünk, amennyi szükséges. (Magról nevelni egy méteres tujákat nem kis feladat, és mindjárt értékes zöldként tudunk rátekinteni -nem csak a tujára persze, mint más magunk nevelgette növényre is!)
Most tehát társítom a növényeket, és itt is az arányokra koncentrálok. Van már orgonám kettő is, igaz kicsik, mályváim, amelyekből már ki is kellett vágni, vérszilvám, ami viszont nagyon szép. A már említett tuják, és fenyők, borostyán, és rózsabokor takarja -majd ha megnőnek- a belső kertet.
A nagy kert előnye, hogy jól megférnek  a növények, ha figyelünk életterükre, szokásaikra.

Frissen vásárolt Salix-om, még a konténerben várja "sorsát". 
Az ültetés menetét néhány képpel mutatom be, amelyek talán a legfontosabb fázisokat tartalmazzák.

Alább pedig Magnóliát ültetünk lelkesen...

Amire szükségünk lesz:
-ásó
-kapa
-gereblye
-metszőolló
-védőkesztyű
-locsolókanna
-komposzt
-és az ültetnivalóink!
SALIX

Mivel fűzről van szó, szereti a vizes közeget. Ültethetjük vizesebb, laposabb részre, vagy csatorna kifolyó, árokpart mellé. 

A fűz- félék igen erős, ellenálló növények, mi félárnyékos helyre tudtuk ültetni, könnyen locsolható, mert az udvar közepén van. Legalább is én a füzekkel eddig ezt tapasztaltam..


Nagyobb gödröt ásunk, mi kétszer akkorát ástunk mint a konténer.



Beültetés előtt belocsoltuk, majd a konténerből kivéve kissé megmozgattuk a földet körülötte. Ha nagyon nemezes, akkor érdemes leszedegetni a sűrű gyökérzetet.
A földbe kerülés után jól megmozgattuk, majd lábbal tömörítettük a talajt körülötte.

A föld amibe beletettük, termőföld volt, így nem nagyon javítottuk már fel. Ellenkező esetben érdemes komposzttal vegyíteni a gödörben a földet, annak megfelelően, amilyen a kertünk földje. Amikor zöldell, akkor tápozzuk, szebb lesz! 
Végül eligazgattuk körülötte a földet, és még egy kicsit meglocsoltuk.

A barkafűz szereti a vizet, locsoljuk rendszeresen. Ezenkívül fontos a metszése is, hazahozatala után nekünk is meg kellett metszeni( már a boltban jelezték). A barkafűz esetében ne érjenek össze az ágak, ne gabalyodjanak egymásba. Elég bátran foghat a metszőollónk. Szintenként metszük, tehát kb.20cm legyen egy-egy szint között. Vigyázzunk, nehogy nagyon ritka legyen!



MAGNÓLIA
Itt még "csak"konténerben.
Láthatóan nemezes, a nem túl fiatal fácska; sűrű a gyökérzete, így ezt leszedegettük róla.
A metszőolló jó segítőtárs!


A Magnólis a savasabb talajt szereti, így két zsák savas komposztot tettünk a gödörbe... A gödör kiásása itt is hasonló, mint az előbb, nagyobb, esetenként akár egy méteres átmérőjű is lehet.
Beletettük a fácskát...
...belocsoltuk és tömörítettük...eligazgattuk, és néhány nap, hét múlva tápoldatos vízzel locsolgatjuk, addig tiszta vizet kap.




HORTENZIA

Próbaképpen vettem egy hortenziát, hátha nekem is megmarad!

A hortenzia a savas, nedves, kevébé napos területet szereti, így azt gondoltam, nálunk jól fogja érezni magát!:-))


Mivel a savas talaj kedvező neki- főleg ha rózsaszín virágot szeretnénk- így mi két zacskó savas trágyát tettünk a gödörbe.
Locsolás és tömörítés után igazgatás...
Végül egy meglévő kiskerítéssel körbekerítve őrizgetjük....
Remélem ki fog virágozni:-)

Ha lila virágot szeretnénk, akkor a lúgosabb talaj megfelelő, ha kéket, akkor profi szakember kell hozzá, mert azt timsó segítségével érik el. Otthon nem sok esélyünk van kék virágokra, még ha kéknek is adják el, de  a rózsaszín sem utolsó!
Buzdítok mindenkit, hogy ültessen, gondozzon, öleljen...amit szeretne:-)!

Még több képet mutatok Neked itt!
Ha tetszett a bejegyzés, regisztrálj rendszeres olvasómként!
Ha érdekel a vidéki élet, ha benned is rejtőzik egy vidéki lélek, akkor látogass meg újra, és csatlakozz facebook közösségünkhöz!

Nincsenek megjegyzések: