2012. április 19., csütörtök

Falusi virágos ötletek!

Március-Április

Már jócskán túl vagyunk jó néhány évelő és egynyári virágmag elszórásán, elültetésén, de azért érdemes még elvetni közülük egy párat, ha eddig nem tettük meg. Ennek ezer oka lehet, és ha egy hónappal később kerül is ki, semmit nem veszítünk, ha utólag megpróbáljuk az elvetésüket! Magam is késésben vagyok, de eddigi tapasztalatim szerint, még mindig kikeltek a kicsit később vetett magocskáim:-)

Ha eddig nem tettük meg:
1.Vegyünk pár zsák ültető földet, komposztot, virágföldet,  hogyha nem megfelelő a talaj minősége, kcsit feljavítsuk azt. Mind szabad földbe, mind cserepes virágainknak fontos a jó föld, a megfelelő környezet. Meglévő földdel keverve érdemes szerintem használni.
2.Ha van saját magunk által előző évben szedett magunk, azt szórjuk el, vagy a megvásárolt zacskós magokat vessük el.

Hogyan? Hasonlóan mint egyéb veteménynél, húzzunk vájatot, amennyi magunk, és amennyi helyünk van. Ezt én beszoktam locsolni, mielőtt beleszórom a magokat. A magokat, szórjuk, mintha sóznánk, illetve a zacskón megtaláljuk az ültetési jó tanácsokat.

3.A meglévő virágtartóinkat, edényeinket jó ha ki mossuk, mert az esetleges fertőzések így megelőzhetők, és szebb is, ha tiszta edénybe kerülnek. A kikelő virágunk is jobban érzi magát majd így!


Már megint fürtös gyöngyikém...:-))
4.Ha nincs elég ültető edényünk legyünk kreatívak! Jó lehet lyukas lábos, lavór, nagyobb műanyag tartó, amit bevonhatunk rafiával, egyéb naturális anyagokkal. De kiváló szolgálatot tehet a zománcozott vödör is, disznóitató vályú, vagy éppen ha időnk engedi fából is fabrikáltathatunk magunknak, vagy mi magunk is belevághatunk készítésébe, ha elég ügyesek vagyunk.





A régi csirkeitató mint virágtartó. Leginkább igénytelen- főleg sziklakerti- növénykék élnek meg benne, de oda kell figyelni, nem érdemes tele ültetni, mert szétnyomja a megnövő növény. Évente cseréljük a földet és a virágot is!

Magunk barkácsoltuk falambéria maradékból, még nincs egészen készen



Tartó tekintetében még tovább engedhetjük a fantáziánkat; régi rozzant, "már úgy sem jó semmire" székek ülepe gyakran hiányzik. Ide beilleszthetünk egy tartót, abba a virágot. vidékies, népies hangulatot áraszt a régi szakajtók, teknők, hordók ilyetén felhasználása is. Esetleg esővédett helyen érdemes kiállítani, így több évig is gyönyörködhetük benne!Tökéletes vidékies udvari dekorációk!
Ezekre példát is tudok mutatni:


Teknő, hordó

Tökéletes udvari dekorációk!
Régi székünk teknővel ( Ettől régebbit javaslok; ) Nekünk is olyan volt ez előtt...de alaposan kezelni kell eső ellen!!

Régi kosarak igazán mutatósak


Áprilisban fákat is ültethetünk, cserjéket, bokrokat, ezek idén maximum virágozni fognak, teremni már nem. De így is szépek! 
(Mi barkafüzet (Salix) és magnóliát ültettünk (még egyszer és utoljára:-)) ezekről készítettem néhány képet, a következő bejegyzésben benne lesz!)

Ültethetünk még szalmavirágot, vasrózsát, körömvirágot (ezek nagyon erősek) szarkalábat, büdöskét,sarkantyúkát,  palántákat is vehetünk, gyakori az árvácska, de ezeket magról is lehet, (árvácskát nem igazán) illetve én palántáról szoktam ültetni petúniát, verbénát, lobéliát, nefelejcset. Ez utóbbiakat még nem szereztem be, de ha meglesznek, megmutatom őket!


Zord tekintetű árvácskám...
Hosszabbtávban is érdemes gondolkodnunk, például felfuttatáson, amelyekhez érdemes strapabíró, biztos helyre rakott, rácsot, oszlopot, drótokat,támfalat készítenünk. Meglévő drótkerítésre is érdemes futtatni ... Nekünk régi betonoszlopon több éve él borostyán, igazán szépen mutat! Ha tehát építkezésből, vagy bárhonnan hozzájutunk, vagy találunk betonoszlopot, ne rémüljünk meg, hogy nem elég autentikus! Rövid időn  belül nem fog látszani a beton, és biztos hogy tíz évig sem kell hozzá nyúlnunk, csak igazgatnunk a rajta élő növényünket!

Így néz ki!

Nem látszik a betonoszlop, viszont tökéletesen tart!
A kövirózsák kövön élnek nálunk...
Ez is egyféle virágtartó. Kevés földdel rátettem, és mind megmaradt, begyökeresedett a kőbe!



Bármekkora kis földünk is van, vagy ha egy kis teraszunk, verandánk van,  ne hagyjuk parlagon! A vidék attól szép, hogy gondozzuk azt, a napunk pedig attól, hogy a környezetünkben rápillantva egy- egy kis növénykére, virágzás idején a színekre, megerősít minket testben-lélekben!


Még több képet mutatok Neked itt!


 Ha tetszett a bejegyzés légy rendszeres olvasóm! Ha érdekel a vidéki élet, ha benned is rejtőzik egy vidéki lélek akkor csatlakozz facebook közösségünkhöz!  
  Ezt megteheted itt!

Nincsenek megjegyzések: