2012. május 15., kedd

Kerteljünk! Hajtások eső előtt, és után.


Hosszas szárazság után kaptunk esőt, de én még előtte jártam körbe a kertünkben. Láthatóan száraz volt a föld, így azt hiszem érdemes egy pillantást vetni arra, milyen NE legyen a föld a növények "nyakánál". Ilyenkor aztán elő a kapával, vagy a horolóval, és lazítani, lazítani, lazítani... a földet. Ha nem tesszük, nem nő a vetemény, és hiába dolgozunk eddig.


Most az eső után, szintén "felmértem a terepet", jócskán kapálni kellene. Az esőnek hála hatalmasat nőttek a veteményeink. Nem csak a gazda szeme hizlalja őket...
 Azt hiszem elmondhatom, hogy a természet és az ember egymással karöltve működik jól...



Borsó vetemény május elején


Kukorica magról vetve
A kukoricával, borsóval jelenleg nincs feladat. A kukoricát fialni szükséges, vagyis a mellékhajtásokat le kell törni. Ez azért szükséges, mert nem nő egyik ág sem igazán, és a termés is csenevész lesz rajta. Egy erős szárra lesz/van szükség, amin 4-6 cső kukorica is megterem majd. 

Krumpli kapálás után

A krumpli már nem csak kapálást igényel, hanem a kikelő krumplibogarakra is figyelni kell!Hajtsd fel a bokrok leveleit, és ha kis narancssárga pöttyöket észlelsz egy kupacban, azok bizony ők! Kezdd el a védekezést, bio módon, hogy leszedegeted, vagy permetezéssel. Az előbbi idő igényesebb, de legalább nem a krumplid kapja a mérget. Ha nincs időd, vagy túl sok a bogár, ez nem kivitelezhető. Akkor a biztonsági előírások betartásával permetezd le, és várd meg az eredményt. Igen makacs "jószág" a bogárka, így hamar jön az utánpótlás. Sokszor ha a te kerted tiszta is, a szomszédból átvándorol. Szóval nagyon kitartónak kell lenni egész nyáron, ha menteni akarjuk a bokrokat! Én még nem találtam!



Kapálás előtt; látható hogy mennyire szoros a föld körülötte.
Eső után, újabb kapálás előtt:-) A méretbeli különbség jól látszik!



Metélőhagymám virágzik, én vázába teszem...nagyon szeretem, mert szép.



Sarkantyúcska, kihajtott éppen...



Fenyő hajtások...

Tuja hajtások:-)



Eső után...a napokban:

borsó 


 kukorica


tök-félék



petrezselyem



 paradicsom palánta kikarózva




"Lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér"...



Pünkösdi bazsarózsa, mire ünnep lesz, le fog virágozni:-(

Ajánlom figyelmedbe korábbi írásaimat:Kerteljünk!  Veteményezési praktikák


Ha érdekel a vidéki élet, ha benned is rejtőzik egy vidéki lélek, látogass meg újra, csatlakozz facebook közösségünkhöz, ahol még több képet mutatok Neked! Ezt megteheted itt!




2 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Szia!A kapálásra keresve jutottam el hozzád. Nézem fenyőrügyeket, nem ismered a fenyőrügyszirupot? Próbáld ki, finom és biztos hasznos is, én még csak most főztem először. A blogod tetszik, úgyhogy bejelentkeztem hozzád!

Vidéki lány írta...

Kedves Holdgyöngy!

Örülök, hogy rám találtál, és olvasol:-))
Köszönöm.