2012. április 10., kedd

Falusi kertek: burgonya ültetése, még időben!

 Ezt a bejegyzést igen sokan olvassátok, és bizonyára van aki azt érzi, hogy amolyan nesze semmi fogd meg jól. Ezért szeretném újra FELHÍVNI MINDENKI FIGYELMÉT, hogy EZ NEM EGY KERTÉSZETI SZAKTANÁCSADÓ BLOG! TELJES MÉRTÉKBEN AMATŐR, és amit itt láttok, az MI KIS KERTÜNKBEN TÖRTÉNŐ események egyike. Tehát nem fogok olyanokról írni, hogy mivel és napra pontosan mikor permetezünk, de annál fontosabbnak tartom pl. a csírák nagyságát, mert szerintem olyan ez, mint a főzés; ne túl nagy, ne túl kicsi legyen: vagyis érzés szerint sózzuk. Érzés szerinti csírák a krumplin:-) Szóval nem tanácsadó bejegyzés! Ha tűpontos leírásokra van szükséged, keress meg profikat.


A falusi kertekből, ha csak néhány bokorral is, de nem maradhat el a krumpli vetése. A krumpli elvetése egyszerű, gondozása azonban nagy odafigyelést igényel.


Ha vetni szeretnénk, készítsük elő a talajt a már korábbi bejegyzésben írtaknak. ( szántás, rotálás, ásás, majd gereblyézés)
Ha ez meg van, sorolóval-ugye emlékszel mi az?:-)- kihúzzuk a sorokat, a már ismertetett módon.

Nagyobb kapával gödröt kapálunk, körülbelül két lépés távolságra,nekünk kisebb mint fél méter, de max. annyi,  így:

Gödör a krumplinak


Beletesszük, vagy dobjuk a krumplinkat, mi két szemet szoktunk egy gödörbe:

Két szemenként vetve

Majd behúzzuk a gödröt. Vagyis a kapánkkal óvatosan felemelünk egy adag földet a kiemelt földből, és rátesszük, ha már tapasztalatunk van gyorsabban is mehet, vagy behúzogatjuk a földet a krumplira.

Amire figyelni kell: a krumpli apró, ültetni való legyen, ezeket árulják szakboltok, vagy hipermarketek is tartanak különböző típusokat. Általában desiree, kondor típusokat szoktunk mi vetni, de idén pályázunk a red scarletre, mert főzni ajánlják ugyan, de mi kisütöttük, és később kihűlve is finom volt. Sajnos ezidáig nem találtunk ilyet.

Legyen rajta egy kicsi csíra, éppen ilyenek:


Helyes kis csírák




Ezek viszont már nagy, túl csírázott krumplik, le is esnek a csírák, mire a gödörbe kerülnek.



Ezek már túl nagyok...

 A kis csírákra viszont vigyázzunk, ha dobjuk a krumplit, óvatosan tegyük. Kisebb vetésnél rakosgathatjuk nyugodtan szemenként.


A krumpli legősibb ellensége a krumplibogár. Csíkos hátáról könnyen felismerhetjük majd, mert  levelek alján tűhegynyi narancssárga petéket rak, jó sokat, amelyeket többféle módszerrel tüntethetünk el: kézzel lekapargatjuk, ami nagyon idő igényes munka, vagy permetezéssel védekezhetünk, hozzáteszem több-kevesebb, ideig óráig tartó sikerrel.
Később a bogarakat is szedegethetjük, de azokat így is, úgy is pusztítani kell majd, de legalább nem a termés kapja a permetszert. Egyébként a bogár totálisan képes lerágni már ifjú korában a termésünket, képes teljesen "lelegelni"azt.
Én nem szeretném a permetezést részletezni, mert szerintem minden szakbolt tőlem okosabb módom felvilágosít, akik pedig sokat permeteznek, azok úgyis bújják azokat az oldalakat:-) 
 



2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A krumplibogar ellen semmilyen permetszer nem kell, csinalhattok sajatot :)
Egy jopar teli hamutal cigi csiklikkel meg hamuval egy vodor vizre, jol megkevergetni es azzal spriccelni!
Ne tul sokat mert ha nagyon bespricceljuk kiszaradhat a noveny de ahhoz tenyleg mesternek kell lenni :P
Ez a hazi permet orult budos de ne aggasszon, mult evbe is csak ezt a permetet hasznaltam. kukoricara is jo a tetu ellen :)

Névtelen írta...

ja de mielott beontsuk a permetezobe, szurjuk le szurovel h ne duguljon be :)